Com fer un hort biodivers

Com sabeu al projecte creiem en la “saviesa” de la natura i la imitem en la mesura que podem… el mateix fem amb el nostre hort, que volem que sigui respectuós amb el medi, i que, de retruc, acolli el màxim possible de biodiversitat.

Com ho fem?

Doncs seguim els principis de l’agricultura natural i la permacultura; entenem que la terra està viva i per tant, és un altre ecosistema. Per això no fem servir fitosanitars, no la llaurem (és un sistema estratificat), no la trepitgem, deixem els materials descompondre-se’n in situ, etc. Permetem que el sistema arribi al seu equilibri natural i per tant, funcioni sol (tot i que al principi costa de muntar, després implica molta menys feina); és el que es diu un permacultiu, ah, i no cal fer guaret (no hi ha guarets a la natura…).

Un sistema per a aconseguir això consisteix a fer bancals o feixes elevades*.

D’acord, però com ho fem?

N’hi ha de dos tipus, els normals i els lasanya. Hem començat pels normals per tenir conreus d’hivern, ja que els lasanya consisteixen en materials que es deixen compostar durant uns mesos (publicarem una entrada més endavant).

1) Fem un contorn amb una corda (aprox. 1,1-1,2 m d’amplada)

2) Retirem les plantes plurianuals o invasores

3) “Espongem” el bancal i el camí amb una forca especial que es diu fanga

4) Anem recollim l’herba i passant-la, juntament amb el terra del camí i passant-la al bancal. Nosaltres hem afegit fullaraca i altres restes vegetals del jardí per enriquir una mica; allisem la superfície

5) Muntem el sistema de degoteig

6) Posem la palla

7) Plantem

*També millora l’ergonomia.

Agraïm a Phoenicurus Permacultura el suport tècnic!

Veure també Com fer un hort biodivers II.

6 respostes a «Com fer un hort biodivers»

  1. Molt interessant, Eva i Raül.

    Sense llaurar!

    Bones collites d’hortalisses i molta canya a la parreta moniatera!

  2. Fantàstic!! Ja tenia ganes de veure cosetes noves!!!
    La palla ha de ser sobretot sense llavors! A l’hort de l’escola li van portar palla sense Trillar i… Ara no hi ha pam sense un munt d’herbes

Els comentaris estan tancats.