Donem un cop de mà als eriçons

Ara l’hi ha tocat el torn als eriçons. Hem col·locat un refugi per aquests simpàtics animalons al costat de Can Busquetics.

L’evolució ha dotat als eriçons (Erinaceus europaeus) d’una singularitat: la conversió de part del seu pelatge en dures i esmolades pues. Amb elles, els eriçons han desenvolupat un sistema defensiu característic de l’espècie. Quan detecten un perill, es fan una bola (gràcies a la seva peculiar estructura muscular) i es converteixen en una mena de búnquer. Fugen quan el perill ha passat.

Però els eriçons són mamífers de costums crepusculars i les seves sortides nocturnes s’estan fent incompatibles amb el descomunal increment del trànsit per les nostres carreteres, ja que el seu sistema defensiu (que els ha permet sobreviure 15 millions d’anys) és ineficaç davant dels milers de vehicles que circulen per la xarxa viaria. Així que, els atropellaments són el principal problema que afronta aquesta espècie. Pels seus hàbits alimentaris (són insectívors però amb una tendència a l’omnivorisme) els pesticides i verins, en menor mesura, també afecten les seves poblacions.

Des d’El Meandre volem contribuir a millorar la situació de l’espècie. Com hem dit, gràcies a la seva dieta realitzen una gran labor en el control d’insectes i per tant són claus en un ecosistema sà. Per això, a banda de moltes piles de fusta, branques i fulles que hem distribuït per la finca, ahir a la tarda vam instal·lar un refugi de fusta, sota un xiprer a tocar de les bales de palla. Es recomana posar-los a recer d’un arbre, mur, etc. per millorar l’acceptació per part dels eriçons. L’hem cobert de branques perquè estigui més protegit. El poden fer servir per hibernar o per criar.

Aquesta caixa refugi també l’hem construïda amb materials reciclats, en concret amb palets de l’empresa Casas, Recuperació de Palets, S.A. (amb aquests palets també hem fet les caixes niu i l’hotel d’insectes), raó per la qual els traslladem el nostre agraïment. També a Sergi García de Galanthus pel disseny, i als bioconstructors Mario i Bea.

2 respostes a «Donem un cop de mà als eriçons»

Els comentaris estan tancats.