I ara… instal·lem caixes refugi per ratpenats

Primer van ser els ocells, després els eriçons, i ara els ratpenats. Hem col·locat dues caixes o batbox per aquests singulars mamífers a Can Busquetics.

Malauradament, els ratpenats tenen mala premsa perquè la cultura ha lligat la seva imatge a la llegenda de Dràcula. Però de les 1116 espècies de ratpenats que viuen al nostre planeta, el 70% són insectívores (només 3 mengen sang, i cap a Europa). Poden ingerir cada nit una tercera part del seu pes en insectes, així que són excel·lents aliats en la prevenció de plagues, motiu pel qual estan estrictament protegits a casa nostra. Per sort, a la Xina són considerats símbols de la felicitat i la bona sort.

Els ratpenats són dels pocs mamífers capaços de volar, juntament amb el grup dels esquirols voladors (que en realitat planegen). Com que tenen ales molt més primes que les dels ocells, poden maniobrar amb molta més rapidesa i precisió que les aus.

La seva capacitat per dormir penjats cap per avall és deguda a una qüestió anatòmica. Tenen com un “enclavat automàtic”, de manera que quan el ratpenat es penja, els peus queden travats sense cap esforç per part dels animals.

Ah, i en contra del que generalment es creu, els ratpenats no són cecs, tenen ulls i ben funcionals. Però els resulta més efectiu d’orientar-se per ecolocalització (radar), un extraordinari “sisè sentit” que els hi permet volar en total foscor.

A Catalunya, igual que passa amb els ocells, l’absència d’arbres madurs provoca una manca de forats i clivelles per la qual cosa molts ratpenats arborícoles es veuen obligats a refugiar-se en esquerdes d’edificis, però també les construccions actuals solen ser molt estanques…

A la nostra masia hem constatat la presència de ratpenats en època d’apariament (tardor) i, en menor mesura a l’hivern. (És molt cridaner el fenomen d’”ovulació diferida”, que vol dir que les femelles guarden l’esperma fins a l’època òptima de cria.) En concret, entraven a una esquerda de la façana posterior de menys d’1,5 cm!!

Així que, per afavorir aquesta petita colònia, hem construït i instal·lat dues caixes niu o caixes refugi (batbox). Una l’hem col·locat a un xiprer a tocar del nostre hort, i l’altre a la façana principal de Can Busquetics. Totes dues mirant a espais oberts, direcció S/SO, i a més de 4 m d’altura.

Tal com van fer amb l’hotel d’insectes i les caixes d’ocells i la d’eriçó, aquestes caixes per ratpenats també les hem construït amb materials reciclats, en concret amb palets de l’empresa Casas, Recuperació de Palets, S.A., raó per la qual els traslladem el nostre agraïment. També als bioconstructors Mario i Bea.

2 respostes a «I ara… instal·lem caixes refugi per ratpenats»

Els comentaris estan tancats.