Novetats del primer semestre de 2024

Article del Butlletí Municipal Cellerenc.

El projecte, com la natura, es renova i reinventa constantment… Pel que fa a la nostra tasca educativa, aquest primer semestre hem sembrat noves llavors de canvi… Hem incorporat a la nostra agenda de cap de setmana una línia de formacions per a adults, que complementa el nostre programa d’educació ambiental amb escolars. És a dir, volem sensibilitzar mitjançant el coneixement i la pràctica per a caminar cap a una societat plenament sostenible. En aquest sentit, hem ofert un curs d’Agricultura Natural i un Taller pràctic d’aprofitament d’aliments. Com el 2023 hem pogut acollir una jornada del Programa Anual de Transferència Tecnològica del Rural.cat, en concret un taller de Disseny Regeneratiu en Agricultura i Agrosilvicultura. Resteu amatents perquè per al curs vinent estem preparant un cicle formatiu per a una vida regenerativa, molt complet i amb moltes col·laboracions!! 

Ens sentim molt afortunats/des d’haver pogut continuar treballant amb els joves de l’institut Rafael Campalans d’Anglès, amb diferents activitats i, com a novetat, una proposta d’Aprenentatge i Servei al riu, per implicar-los en la cura del nostre entorn. Pel que fa a la promoció de l’agroecologia i, en la línia del que més ens interessa, que és treballar localment, ens han encarregat la dinamització de l’Hort comunitari de la Cellera. “L’Hort que et cuida”, està promogut per l’ABS d’Anglès, per millorar la salut comunitària. Si sempre has volgut tenir un hort i no saps per on començar, aquesta és una proposta per tu!  

També, com la natura, que és tan cooperativa i simbiòtica, tenim la sort d’haver incorporat a un nou membre a l’equip, en Miquel, permacultor, guardià de llavors i antic mestre de l’escola del poble (molts el recordareu). Amb ell apuntalem la nostra aposta per un programa educatiu de qualitat i reforcem la part de Permacultura del projecte.  

Per poder tornar a la Natura tot el que ens dóna tan generosament, seguim treballant amb el Voluntariat, tant propi com amb el públic; estem intentant crear un grup local de voluntaris per a implicar-se al municipi: tothom podem aportar al medi ambient! Gràcies també la incorporació d’en Miquel, a partir de la tardor començarem a oferir assessorament professional a finques i altres (com escoles, etc.), en disseny d’espais en clau regenerativa. De moment, continuem oferint una visita gratuïta, pregunta, sense compromís. 

Respecte a l’ecoturisme, continuem amb novetats per a tots els gustos: bioconstrucció amb infants, etnobotànica olfactiva, remeis de bosc, sortides crepusculars… A banda de les ja clàssiques de senderisme o ornitològiques. També hem ofert una jornada d’intercanvi de plantes i llavors, i regularment obrim les portes de l’aula, totes dues propostes gratuïtes.  

A més hem tingut la gran oportunitat d’oferir una activitat per a infants al Mercat de les Espècies d’Argençola i al setembre ens trobareu a la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, a Igualada. Si encara no us heu apuntat, per poder estar al dia, podeu rebre l’agenda mensual a les vostres e-bústies de manera gratuïta. I trobareu tota la info, mes a mes, a la web i les xarxes socials... Resteu amatents perquè n’hi ha, de gratuïtes i taquilla inversa! 

Com a novetats naturalístiques destaquem que el passat 27 de febrer, una espècie icònica de l’avifauna europea va engalanar el cel cellerenc: la cigonya negra (Ciconia nigra)!!! Primer albirament d’El Meandre a la Cellera, quasi cinc anys després de “migrar” (nosaltres) des de Barcelona a la Cellera de Ter. I durant els mesos de gener i febrer, vam confirmar la hivernada d’ànec griset a les Ribes del Ter.D’altres espècies migratòries interessants que han “visitat” el nostre municipi: l’escorxador, l’agró roig, el milà reial i la gralla. 

Us ajudem a conèixer a aquests altres “veïns”! Que tingueu un bon estiu, vorejats de natura i dels vostres estimats!!

Deixa un comentari