El Meandre, treballant pel binomi salut-natura

Aquesta tardor ens hem fet socis de la SCEA i hem entrat al grup motor de la Taula Salut i Natura, Infància, Adolescència i Joventut. Per poder aportar una mirada salutogènica i de territori al concepte d’una sola Salut, és a dir, que la salut de les persones, dels ecosistemes i del Planeta són indivisibles

Aquest estiu, gràcies a l’empenta i saber-fer del nostre col·laborador Miquel, que ens representa, vam signar la Declaració sobre la interdependència entre salut i natura a Catalunya, ens vam incorporar a l’esmentada TSiN-IAJ (que treballa específicament pels menuts i joves), i ens van acceptar com a socis de la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), que dinamitza la taula conjuntament amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN).

Com potser sabreu, recentment s’està treballant i parlant molt sobre la salutogènesi, salut planetària, una sola salut, conceptes similars per a incidir en el que és obvi per a molts de nosaltres: que no hi ha salut humana sense salut de la resta de la biosfera (o que no pot haver-hi salut en un medi malalt). 

Aquest concepte, articulat en el binomi Salut i Natura, és d’anada i tornada. Fent-nos adonar de què necessitem un medi ambient sa, alhora, ens convida a implicar-nos activamentent la seva conservació i restauració. Per això no només els professionals de la medicina estan “prescrivint natura” sinó que les entitats ambientals també estem defensant les anomenades “receptes verdes” (blaves, ambres…). 

Per compartir, enxarxar-nos i aprendre amb altres professionals, el 25 de setembre vam participar de la 2a trobada de la Taula Salut i Natura, que es va celebrar a Girona. Vam conèixer, de primera mà, la feina dels investigadors i moltes experiències amb resultats palpables. A la imatge ens trobareu entre els participants de les comarques gironines. 

En concret, nosaltres estem elaborant el projecte de Refugis salutogènics de gestió comunitària, que podeu consultar a la nostra web. També estem incorporant aquesta mirada a la resta dels nostres projectes, de manera transversal. Per exemple,  estem desenvolupant la idea de “topofilia”, com a nexe entre les persones i el territori a través de la seva biodiversitat i paisatge únics.  

Resteu amatents perquè estem preparant noves propostes salutogèniques per aquest curs!!!

Fotos pròpies i cortesia de la XCN.

Deixa un comentari