Aula de Natura

Properament (estiu de 2023) publicarem la nostra oferta de tallers, cursos i xerrades a l’Aula de Natura ubicada a la masia de Can Busquetics.

Us presentem algunes de les nostres instal·lacions:

  • Aula

L’Aula de Natura inclou una aula “física” a la planta baixa de la masia de Can Busquetics. El nostre objectiu són les activitats a l’exterior, però pensem que és necessari un espai físic com a complement on poder fer tallers, presentacions, xerrades, jornades, etc. O simplement com a aixopluc. Consta d’una gran sala (l’aula pròpiament), un lavabo, un projector, un petit museu de rastres i una biblioteca de natura. Tot adaptat per persones amb cadira de rodes.

  • Hortet

Es tracta d’un hort infantil per a activitats amb escolars i famílies, però també un espai d’experimentació i recerca al voltant de l’horticultura. Treballem temes com l’agricultura en un context de canvi climàtic (com podem estalviar aigua i fixar CO2) i de pèrdua de biodiversitat (augmentant la dels conreus i l’entorn). És un espai molt especial per nosaltres perquè sabem que l’horta, amb els seus cicles i la connexió amb la terra, el clima i els animals és una manera fantàstica d’apropar la natura als infants (i als no tan petits!).

  • Bosc comestible

Espai de demostració i recerca en permacultura. Imitem a la natura per crear un espai multi-estratificat, multifuncional i de baix manteniment. En concret, el nostre verger és de tipus didàctic i treballem temes con la utilitat de les plantes perennes, i la cobertura total del terra per disminuir la necessitat hídrica, com produir en 3D augmentant la fertilitat (en un context de pèrdua global de sóls fèrtils) o com recuperar varietats antigues i silvestres per augmentar la biodiversitat i la resiliència.

  • Bassa

La bassa és un punt d’aigua permanent i naturalitzat, clau per la biodiversitat de la finca. Amb la nostra càmera de fototrampeig hi hem detectat nombroses espècies de mamífers, aus, i fins i tot amfibis! Hem descobert una interessant diversitat de macroinvertebrats aquàtics. Ens permet mostrar la importància de punts d’aigua de qualitat per la fauna.

  • Observatori d’aus

La tardor i l’hivern ens porten una munió d’ocells del centre i nord d’Europa que no troben prou menjar per passar l’hivern. Així que hem instal·lat la menjadora d’ocells (tant debó no la necessitèssin!!!).  Per possibilitar la seva observació sense espantar-los, tenim una pantalla visual que ens farà d’aguait. Està feta de bruc (per integrar-la a l’entorn) i ubicada a una distància prudencial per donar confiança als ocells. Alhora que no massa lluny, per garantir unes observacions de qualitat que ens permetran gaudir de la seva bellesa i els seus curiosos comportaments..

  • Jardí de papallones

Jardí de flors per afavorir la presència de papallones i altres insectes pol·linitzadors. Ens permet tractar temes com la importància d’aquests processos per la biodiversitat i l’alimentació humana. També ens apropa a la ciència ciutadana, sent les papallones bons bioindicadors ambientals (per ex. en problemes com el canvi climàtic o la pèrdua d’hàbitat).

  • El viver

El viver és la “incubadora” de la majoria de les nostres plantes, que alhora nodreixen l’hort, el bosc comestible i els nostres ecosistemes… S’ubica a un domo geodèsic (fet de palets reciclats) que ens permet protegir els plançons i a més, utilitzar-lo com a estructura per a plantes enfiladisses del nostre “hortet”, en aquest cas, mongeta tendra.

  • Espai de lleure

L’espai habilitat per a activitats també inclou una zona de lleure i esbarjo, imprescindible per que els infants trobin lloc pel descans, esmorzar i el lloc lliure. Consta de diferents elements pel joc actiu (com cordes i troncs per enfilar-se i practicar l’equilibri), i explorar (una “cabana viva” i elements naturals per poder crear amb les mans).

Altres imatges