Del balcó de Colldegria a les ribes del Ter

Propera data: 14 de des.

Ruta que transita pels dos sectors principals, i ben diferenciats, del municipi selvatà de La Cellera de Ter: les muntanyes (que conformen l’extrem oriental de les Guilleries) i les ribes del Ter (on el riu descriu un meandre que delimita el municipi per l’est).

Comencem la ruta pujant des de les Coves del Pasteral al turó de Colldegria. En aquest turonet, amb una ubicació estratègica, s’han trobat les restes d’un poblat iber. No obstant, el que fa més famós aquest paratge són les restes d’un dolmen, l’únic conegut en quilòmetres a la rodona. A més, aquest lloc també dóna nom a un vent fresc i constant de terra a mar que, igual que la tramuntana, configura els conreus i el tarannà de la gent del pla.

Un cop arribem al Dolmen de Colldegria, trobem un dels miradors més espectaculars del municipi de La Cellera. Ubicat sobre un petit espadat, ofereix una visió privilegiada de la “ferradura” que forma el pantà del Pasteral poc abans d’arribar a la seva presa. Al fons, el “congost” del Pasteral envoltat per escarpades i boscoses muntanyes.

De tornada resseguim la riba esquerra del Pasteral per un planer i agradable camí amb vistes als nombrosos espadats que esquitxen la vessant de solana.

Un cop haguem tornat a les Coves del Pasteral, enllaçarem amb l’itinerari de les Ribes del Ter i la seva plana al·luvial. El contrast del sector muntanyenc és total. Aquí els boscos de ribera formen una foresta imponent que evoca als rius tropicals. Als pollancres i àlbers, alguns monumentals, els hi acompanyen verns, salzes, plàtans, etc. I la presència de bogues, càrex, salicàries, etc. als marges del riu li confereixen un aspecte bucòlic. Tot plegat, un paisatge de gran valor ambiental on podem arribar a observar ocells tan espectaculars com el blauet i el bernat pescaire.

Més informació
Distància: 7-8 km
Desnivell: 107 m
Durada: 4-5 hores
Dificultat: baixa-mitjana (del Dolmen de Colldegria es baixa per un corriol d’uns 100-200 m molt pedregós i amb molt pendent, però no és perillós)
Preu: 10 € (5 € per menors de 12 anys). Tenim una PROMOCIÓ pel curs 2019-20!!! Si fas 3 activitats al llarg dels propers 12 mesos només pagaràs 2.
Per la inscripció: info@elmeandre.cat / 621.268.944

Observacions
L’activitat està limitada a un màxim de 25 persones.
Cal portar calçat de muntanya, aigua i, si el dia és assolellat, gorra.
És recomanable portar prismàtics per poder observar alguns ocells al riu i algunes panoràmiques de la vall que forma el Ter.

Punts d’interès
• Dolmen de Colldegria, amb vistes espectaculars del pantà del Pasteral i la vessant d’obaga del Puigdefrou.
• Boscos de ribera imponents de gran valor ambiental i paisatgístic.
• Mosaic de prats i bosquines d’alzines i roures de gran bellesa i plasticitat.
• Bosc d’alzines sureres en bon estat de conservació.
• Des de la pista que baixa a les Coves del Pasteral, hi ha un punt amb formidables vistes de la vall que forma el Ter al seu pas per La Cellera.
• Sant Just i Pastor. Petita i encisadora ermita romànica amb un ample campanar d’espadanya, de dos ulls.
• Ruta del Carrilet. Tram de la via verda que transcorre sobre l’antiga via del tren Olot-Girona.
• Observació de plantes típiques de boscos humits com el boix grèvol, els avellaners i els trèmols.
• Observació d’alguns ocells atractius pel seu plomatge, majestuositat, comportament, etc. Al riu és possible observar el blauet o el bernat pescaire.