Santa Brígida-Famades: de la solana a l’obaga

Propera data: 7 de des.

Ruta que ens permet visitar les dos vessants de la Vall del Brugent al seu pas per Amer: el sector de Santa Brígida (orientat al sud/sud-oest) i el sector de la carretera que puja a Sant Martí de Sacalm (orientat al nord-est). El contrast és considerable entre la vegetació perennifòlia dels alzinars de Santa Brígida i la caducifòlia dels castanyers i avellaners del Torrent del Colomer.

Comencem la ruta amb la pujada a l’ermita de Santa Brígida. Situada a 442 metres d’altitud, sobre un espadat de roca d’uns trenta metres d’altura, és un mirador espectacular i immillorable de la frondosa vall del Brugent al seu pas per Amer. També es gaudeixen de bones vistes de les cingleres del Far, les planes del Pasteral i de Sant Climent, el Puigsacalm, i s’albiren els Pirineus.

Després de passar per la ombrívola i humida font de Can Catau, arribem a un paratge màgic i misteriós: els Fusos. Són un grup de grans rocs que sorgeixen del mig del bosc. Un d’ells forma una balma natural sota la qual hi ha restes d’una edificació. El més gran de totes emergeix d’entre els arbres i al seu cim pots contemplar una meravellosa panoràmica forestal de 360º.

La segona meitat de la ruta transita pel sector occidental del municipi d’Amer, on viu un gegant de 18 metres d’alçària i més de 300 anys. És una de les alzines monumentals més famoses de les contrades i destaca sobretot per la seva producció de glans. ¡Es diu que un any va fer-ne més de 660 kg!!! Es tracta d’un excepcional exemplar amb 74 metres de circumferència de copa que, per la seva grandiositat i bellesa, mereix una peregrinació per visitar-lo.

La pujada per arribar a l’alzina transita pel Torrent del Colomer, un paratge ombrívol, feréstec i flanquejat per un màgic bosc de castanyers amb falgueres i avellaners que evoquen paisatges juràssics. No falten els tortuosos roures i algunes plantes típiques d’ambients humits com el boix grèvol i els avellaners.

Més informació
Distància: 12-13 km
Desnivell acumulat: 505 m
Durada: 5-6 hores
Dificultat: mitjana (la baixada de Santa Brígida a Can Catau transcorre per corriols pedregosos amb molta pendent, tot i que no és perillosa)
Preu: 10 € (5 € per menors de 12 anys). Tenim una PROMOCIÓ pel curs 2019-20!!! Si fas 3 activitats al llarg dels propers 12 mesos només pagaràs 2.
Per la inscripció: info@elmeandre.cat / 621.268.944

Observacions
Cal portar calçat de muntanya, aigua i, si el dia és assolellat, gorra.
Recomanable tot l’any, però especialment a la tardor per observar els colors de les castanyedes i altres boscos caducifolis.
És recomanable portar prismàtics per poder observar la panoràmica des de Santa Brígida.

Punts d’interès
• Ermita de Santa Brígida: mirador espectacular i immillorable de la frondosa vall del Brugent al seu pas per Amer.
• Els Fusos: paratge màgic i misteriós de grans rocs que sorgeixen del mig del bosc.
• Baixada fins a la font de Can Catau: encisador corriol que travessa un bosquet ombrívol i humit.
• Pedrera de Santa Brígida: acull un jaciment paleontològic del pleistocè.
• Alzina monumental Famades: excepcional exemplar amb 74 m de circumferència de copa i 18 m d’alçària que destaca sobretot per la seva producció de glans (uns 600 kg cada any).
• Torrent del Colomer: paratge ombrívol, feréstec i flanquejat per un màgic bosc de castanyers amb falgueres i avellaners que evoquen paisatges juràssics.
• Fonts dels Carlins i de l’Abeurador: encisadors racons que trobem al llarg del Torrent del Colomer.
• Manantial Font Picant: des de l’any 1884 que es coneixen les propietats minerals de l’aigüa d’aquesta font, que va ser declarada d’utilitat pública l’any 1903 i va esdevenir un lloc de pelegrinatge. La gent recull ampolles de l’aigua que surt amb gas directe i que té un sabor molt característic.
• Observació d’algunes plantes interessants ja que transitem per boscos d’alzines en bon estat de conservació. També ens trobarem plantes típiques d’ambients més humits i freds com el boix grèvol.