Doquins i meandres: símbols cellerencs

Properes dates: 12 d’Oct.

Ruta que transita pels dos sectors principals, i ben diferenciats, del municipi selvatà de La Cellera de Ter: les muntanyes (que conformen l’extrem oriental de les Guilleries) i les ribes del Ter (on el riu descriu un meandre que delimita el municipi per l’est).

A la part muntanyenca, ens anirem trobant antigues pedreres de petita dimensions. En algunes d’aquestes explotacions encara es poden observar parets verticals de granit o marbre. Amb el granit es feien doquins, nom cellerenc de les llambordes. En aquesta vessant muntanyenca, amb molt desnivell, predominen els boscos d’alzines però també hi són presents els castanyers, les suredes i les pinedes.

El contrast del sector muntanyenc amb les ribes del Ter i la seva plana al·luvial és total Aquí els boscos de ribera formen una foresta imponent que evoca als rius tropicals. Als pollancres i àlbers, alguns monumentals, els hi acompanyen verns, salzes, plàtans, etc. I la presència de bogues, càrex, salicàries, etc. als marges del riu li confereixen un aspecte bucòlic. Tot plegat, un paisatge de gran valor ambiental on podem arribar a observar ocells tan espectaculars com el blauet i el bernat pescaire.

Més informació
Distància: 12-13 km
Desnivell: 340 m
Durada: 4-5 hores
Dificultat: baixa-mitjana (una part molt petita de la ruta transcorre per corriols pedregosos amb molta pendent)
Preu: 10 € (5 € per menors de 12 anys). Per aquest curs 2019-20 tenim una PROMOCIÓ: si fas 3 activitats al llarg dels propers 12 mesos només pagaràs 2.
Per la inscripció: info@elmeandre.cat / 621.268.944

Observacions
Cal portar calçat de muntanya, aigua i, si el dia és assolellat, gorra.
És recomanable portar prismàtics per poder observar alguns ocells al riu i algunes panoràmiques de la vall que forma el Ter.

Punts d’interès
• Les diverses pedreres, un interessant patrimoni que ens parla de la història recent de La Cellera de Ter.
• Boscos de ribera imponents de gran valor ambiental i paisatgístic.
• Dolmen de Colldegria, amb vistes espectaculars del pantà del Pasteral i la vessant d’obaga del Puigdefrou.
• Torrent de Becdejú: paratge ombrívol i feréstec, flanquejat per un màgic bosc de castanyers amb falgueres que evoquen paisatges juràssics.
• Mosaic de prats i bosquines d’alzines i roures de gran bellesa i plasticitat.
• Bosc d’alzines sureres en bon estat de conservació.
• Des de la pista que recorre les pedreres, alguns punts amb formidables vistes de la vall que forma el Ter al seu pas per La Cellera.
• Sant Just i Pastor. Petita i encisadora ermita romànica amb un ample campanar d’espadanya, de dos ulls.
• Ruta del Carrilet. Tram de la via verda que transcorre sobre l’antiga via del tren Olot-Girona.
• Observació de plantes típiques de boscos humits com el boix grèvol, els avellaners i els trèmols.
• Observació d’alguns ocells atractius pel seu plomatge, majestuositat, comportament, etc. Al riu és possible observar el blauet o el bernat pescaire.