Voramera: del Brugent al Pasteral

Propera data: 30 de nov.

Ruta fluvial que recorre el tram final del riu Brugent abans de tributar les seves aigües al Ter.

El riu Brugent és l’artèria principal que travessa la Vall d’Amer, antigament també anomenat riu Amera i que va donar nom a la vila d’Amer. En l’actualitat, entre la gent és més conegut com la riera d’Amer.

Després dels bonics, i ‘brogents’, salts d’aigua que ens ofereix aquest riu al seu pas per les Planes d’Hostoles, travessa el municipi d’Amer amb les seves aigües més dòcils però formant també petits gorgs i meandres. Les seves ribes acullen esplèndids boscos de ribera i preciosos matollars de boga amb els seus singulars “cigarros”. La diversitat de fauna i flora és destacable, amb animals emblemàtics com la llúdriga i el blauet.

En arribar a l’aiguabarreig Brugent-Ter els boscos es tornen més ufanosos i imponents. Es remunta uns pocs metres el riu Ter per arribar a la resclosa de la Burés, que va ser construïda per substituir un altra resclosa destruïda durant l’aiguat del 17 i 18 d’octubre de 1940. Aquesta resclosa conforme un petit però encisador pantà (conegut com a embassament del Pasteral II) que podrem observar des d’un petit promontori. A banda d’abastir d’aigua potable a Girona i part de la Costa Brava, és un dels millors racons de les contrades per observar ocells aquàtics, com l’esmunyedís cabusset, l’enigmàtic martinet de nit, l’elegant bernat pescaire, etc.

La tornada a Amer la fem per la Via Verda (Ruta del Carrilet) que aprofita el recorregut de l’antic tren de via estreta que enllaçava Olot amb Girona. Va ser la principal artèria de comunicacions de les comarques de la Garrotxa, La Selva i el Gironès fins als anys seixanta.

Més informació
Distància: 10 km
Desnivell acumulat: uns 65m
Durada: 3-4 hores
Dificultat: baixa
Preu: 10 € (5 € per menors de 12 anys). Tenim una PROMOCIÓ pel curs 2019-20!!! Si fas 3 activitats al llarg dels propers 12 mesos només pagaràs 2.
Per la inscripció: info@elmeandre.cat / 621.268.944

Observacions
Cal portar calçat de muntanya, aigua i, si el dia és assolellat, gorra.
Recomanable tot l’any, però especialment a la tardor per observar els colors dels boscos caducifolis.

Punts d’interès
• Riu Brugent: riu tributari del Ter flanquejat per magnífics boscos de ribera.
• Resclosa de la Burés: conforme un encisador petit pantà al riu Ter, un dels millors racons de les contrades per observar ocells aquàtics.
• Meandre del Brugent: magnífic paratge on el riu canvia bruscament de direcció dibuixant una pronunciada corba. Bones vistes de la cinglera de Sant Roc.
• Resclosa de Solivent: bonic racó on el Brugent guanya fondària formant una “gorga”.
• Bosc de plàtans: a tocar de Can Quel, les ribes del Brugent acull una plantació de plàtans d’alçada considerable.
• Bellesa de les florides primaverals als boscos de ribera (en bon estat de conservació).