Expedició orella d’ós: flors tropicals a la Cellera?
Itinerari per descobrir una de les joies botàniques de La Cellera de Ter.
L’orella d’ós (Ramonda myconi) és un fòssil vivent de la vegetació tropical que es trobava a les terres del Mediterrani fa més de 20 milions d’anys, quan hi regnava un clima tropical. A Catalunya viu bàsicament als Pirineus i alguns racons de la Serralada Prelitoral i Transversal. Al mes de maig floreix, anirem a buscar-la pels rocams del primer tram de la ruta.
L’itinerari ressegueix la riba dreta del Pasteral per un planer i agradable camí amb vistes als nombrosos espadats que esquitxen la vessant de solana. Al revolt del Pasteral, abandonarem aquest camí i ens enfilarem al Dolmen de Colldegria, un dels miradors més espectaculars del municipi de La Cellera. Ubicat sobre un petit espadat, ofereix una visió privilegiada de la “ferradura” que forma el pantà del Pasteral poc abans d’arribar a la seva presa. Al fons, el “congost” del Pasteral envoltat per escarpades i boscoses muntanyes.
De tornada, agafarem un estret corriol que travessa un encisador bosc d’alzines sureres en bon estat de conservació.
Més informació
Distància: 3 km
Desnivell: 107 m
Durada: 3 hores
Dificultat: baixa-mitjana (de pujada hi ha un tram d’uns 100-150m amb pendent molt forta i terreny molt pedregós, tot i que no és perillós)
Preu: 10€ (5€ per menors de 12 anys). NOVA PROMOCIÓ 50% desconte per a veïns i veïnes de la Cellera de Ter.
Per la inscripció: info@elmeandre.cat / 621.268.944
Observacions
Cal portar calçat de muntanya i aigua.
És recomanable portar prismàtics per observar la panoràmica des del dolmen i la possibilitat d’observar algun rapinyaire i ocells aquàtics com el blauet.
Punts d’interès
• Orella d’ós, un fòssil vivent de la vegetació tropical
• Dolmen de Colldegria, amb vistes espectaculars de la corba que forma el pantà del Pasteral abans d’arribar a la seva presa.
• Boscos de ribera de gran valor ambiental i paisatgístic que flanquejant el Pasteral.
• Bosc d’alzines sureres en bon estat de conservació.
• Mirador de la vall que forma el Ter al seu pas per La Cellera.
• Observació d’alguns ocells atractius pel seu plomatge, majestuositat, comportament, etc. Al riu és possible observar blauet i bernat pescaire.
• Observació de plantes rupícoles i forestals interessants com matafoc i noguerola.