Quatre plantes que mai hauríem d’haver eliminat del nostre hort…

Moltes vegades volem controlar les plantes que “no toquen” a l’hort sense adonar-nos de les seves possibles utilitats… Com canvia tot quan anem amb la natura i no contra ella… Apareix un nou ventall de sabors i diversitat als nostres plats!

Quan vam arribar a can Busquetics, tres anys enrere, i vam muntar l’hort, vam fer un gran esforç per controlar les plantes que hi havia, una filosofia que hem vist que és equivocada i ja no seguim (o no en aquell sentit…).

Ara ens adonem de què moltes d’aquestes plantes espontànies (males herbes, que es diu, amb poc encert) que “molestaven” per conrear el que nosaltres volíem, tenen propietats increïbles, apareixen sense esforç (si les deixes) i ens afanyem a recuperar-les, fins i tot comprant llavors (!) perquè, amb aquella inconsciència inicial, vam aconseguir que no tornessin a aparèixer!

Uns dels principis del disseny en Permacultura és “utilitza les vores i valora el marginal”. Té moltes lectures (la permacultura no només tracta l’agricultura!) però en aquest cas diríem que cal valorar el que hi ha als marges (camins, horts), i també el que no és “majoritari” (menjar aquestes plantes abans era normal, però han sigut marginalitzades per la lògica del mercat). Donant-li voltes a això, i també donant a conèixer aquesta “biodiversitat propera” en les nostres visites amb escolars, hem anat canviant 180º el nostre imaginari de les “bones herbes”.

Quines són aquestes plantes, quins usos tenen i, a la fi, perquè us recomanem que les coneixeu i no les traieu sistemàticament????

Hem triat 4, però no són pas les úniques!

 1. Verdolaga (Portulaca oleracea). Planta anual, una mica crassa, molt saborosa en amanides, especialment amb tomaca (al que sol acompanyar a l’hort). És una de les millors fonts d’omega-3 de tot el món vegetal!
 2. Blet blanc (Chenopodium album). També anual, és, juntament amb la següent, el nostre espinat d’estiu!!! Igualment se n’aprofiten les llavors que tenen propietats similars a la quinoa (de la família).
 3. Blet negre o amarant (Amaranthus sp). Anual, aquesta l’eliminàvem perquè és una planta al·lòctona. Ara mantenim alguns exemplars “controlats”. Molt versàtil en la cuina, també se n’aprofiten les fulles i llavors.
 4. Agrella (Rumex acetosa). Atenció, aquesta és perenne. Les fulles més tendres es poden afegir a l’amanida i les altres bullir i fer servir com bledes o bé assecar-les com hem llegit que es fa a Armènia en boniques trenes, per consumir durant l’hivern.

A més totes 4 tenen propietats medicinals molt interessants que podeu descobrir aprofitar també.

Ja sabeu, menys feina i… més verdures… gratis!

Us ha interessat? Voleu conèixer més bones herbes? Deixeu-nos un comentari!

2 respostes a «Quatre plantes que mai hauríem d’haver eliminat del nostre hort…»

 1. Quin pou de saviesa que sou.
  Jo he de dir que després de visitar la vostra preciosa finca , vaig començar a consumir blet negre bullit i m’encantaaaa.
  La verdolaga ja la menjava però desconeixia el seu potencial d’omega 3.

  Moltes gràcies per la vostra acció didàctica.

 2. Oh! gràcies per compartir-ho! Ens alegra haver-te aportat alguna cosa.
  Al cap i a la fi, no és que sigui la nostra feina, és la nostra passió! 💚

Els comentaris estan tancats.