“Bombes de llavors”, sembrant en condicions difícils

Aquestes “croquetes” de fang i llavors són un sistema ideal per sembrar en condicions en les quals, no volem o podem llaurar la terra. I a més, és una activitat molt relaxant i divertida.

Aquest estiu ha sigut molt molt extrem. Volíem fer alguns microgreens (tipus de brot verd que ja va us vam explicar i que ens va funcionar molt bé a la tardor), però a la terra nua era impossible mantenir la humitat necessària, i amb palla doncs a les llavors els hi costa més de créixer…

Fins que ens vam recordar de les bombes de llavors. En origen anomenades “Nendo Dango”, les va inventar l’agricultor i escriptor japonès Masanobu Fukuoka (pare de l’agricultura natural) precisament per la mateixa raó: per poder sembrar en palla [1].

En el seu cas el motiu era que, en les seves rotacions de cultius, com que en el seu sistema no llaurava, quedava al camp la palla de l’anterior cultiu (que a més li servia com a encoixinat). Aquestes pilotes de fang i llavors, li permetien sembrar el següent cultiu directament, i no necessitava soterrar-les (ja porten terra).

Aquest sistema també serveix per ex. per a reforestacions. És molt interessant i us recomanem llegir més sobre el tema.

A les imatges us mostrem el procés, que és molt senzill. Aquesta mena de croquetes de llavors es fan amb terra o argila i aigua (segons la terra és possible que costi trobar la consistència, llavors es poden embolicar en paper), i es deixen assecar unes hores; es poden guardar o fer servir en el moment; igualment, elles germinaran quan tinguin les condicions òptimes.

Nosaltres hem fet una barreja de: ruca, ravenets, mostassa, mostassa morada, porro i pastanaga. Una cullerada de cafè de cada, una tassa de terra de la nostra finca i aigua fins que tingui una consistència ideal (com de fang). Les boles tenen 1-2 cm de diàmetre (això depèn de la grandària de les llavors). A l’última imatge es pot veure com han germinat entre l’encoixinat.

És una activitat genial per fer amb els petits de la casa.

Què us ha semblat?? Provareu?

[1] La Revolución de una brizna de paja