Com fer una bassa impermeabilitzada i naturalitzada petita

Creem un punt d’aigua per la flora amb alta necessitat hídrica i per augmentar la biodiversitat. Us expliquem tot el procés!

Al nostre bosc comestible volíem fer un punt d’aigua per diversos motius… Primer, perquè teníem plantes d’ambients riparis (vores de rius) i, per tant, necessitat d’estar amb els peus molls; segon, perquè són infraestructures molt interessants per la fauna auxiliar que ens ajuda a tenir un ecosistema equilibrat; tercer, per crear un racó fresc i bonic.

No obstant això, el tema va estar aturat durant mesos… primer, havíem intentat una impermeabilització natural, sense plàstic, i no ens vam en sortir; per altra banda, teníem clar que necessitàvem poder plantar,  però amb una làmina plàstica no veiem què passaria amb les arrels…

Finalment, ens va assessorar l’Anna Gallès, de la Fundació Andrena, que ens va donar la solució: fer un perfil esglaonat per poder ficar-hi les plantes (en contraposició a un perfil clàssic, en rampa, que fa que la terra se’n vagi al fons).

Ens vam posar mà a l’obra i aquí teniu les imatges del procés i resultat.

1) Vam netejar bé la zona, marcant el perímetre i dibuixar el perill amb un esglaó

2) Ficar-hi la lona plàstica

3) Omplir-la de terra i col·locar pedres per aguantar millor la terra fins que les plantes arrelin (opcional)

4) Omplir-la d’aigua per veure que tot va bé (aquí no s’aprecia, per l’aigua està xopant també l’esglaó amb la terra)

5) Plantem a la bassa i voltants, encoixinem amb fullaraca (o un altre material que tingueu) i naturalitzem amb elements com troncs i pedres (per servir de refugi per a la fauna auxiliar, que ens ajudarà amb el control de les poblacions d’insectes i altres).

Esperem que us hagi agradat i interessat. Els punts d’aigua són vitals per la fauna i creen espais molt estètics, frescos i agradables. I, com veieu no cal molt d’espai ni gairebé inversió… ni temps! (la vam fer en un matí).

2 respostes a «Com fer una bassa impermeabilitzada i naturalitzada petita»

Els comentaris estan tancats.