Cultiu de bolets low-tech i sense residus

Ens llancem al cultiu casolà de bolets, i aconseguim les nostres primeres gírgoles km0! Som una mica més autosuficients! Animeu-vos, és molt fàcil!

Com segurament molts de vosaltres, som amants dels bolets, però els bolets silvestres no els coneixem prou, i els comercials passa que generen grans quantitats de residus de plàstic, perquè la majoria es conreen en bosses.

Ens interessava molt el cultiu casolà de bolets, però no volíem un cultiu molt complicat sinó “low-tech”, és a dir, que poguessin fer de manera senzilla amb el que tenim a casa. Tampoc no volíem comprar cultius preparats que vinguessin en bosses de plàstic.

Finalment, vam trobar el fantàstic projecte Bolets de soca, d’aquí de casa nostra, d’on vam triar “llavors” de quatre espècies de bolets que podem conrear a casa. Avui us presentarem el cultiu de gírgola (Pleurotus ostreatus).

És molt senzill, ja que no requereix una esterilització del substrat, amb una pasteurització ja n’hi ha prou. Aquest pas és ineludible per a evitar fongs competidors. En el nostre cas vam fer servir palla, que tenim a la finca per encoixinar, la vam tallar prima, vam afegir una mica de gra de sègol (opcional) i els vam bullir 30 min.

Com a envàs, vam fer servir aquests recipients dels restaurants, que venen amb maionesa o semblant, als que vam fer forats amb el trepant, que vam tapar amb cinta de pintor, i vam netejar tot bé amb alcohol. Aquest envàs té l’avantatge que es pot fer servir infinites vegades, i d’aquesta manera evitem generar un residu.

Després només es tracta de fer capes de substrat i miceli (primera imatge), fins a omplir el pot. L’aneu mirant a veure si s’estén. Quan està prou blanc, podeu treure la cinta dels forats, ruixeu cada dia amb aigua i… a esperar!!!

Gràcies a la voluntària Aida, de WWOOF i a Francesc pels envasos.

2 respostes a «Cultiu de bolets low-tech i sense residus»

Els comentaris estan tancats.