Podria ser el biochar una solució al canvi climàtic?

No és la panacea però potser una manera d’enriquir els nostres sòls i immobilitzar carboni alhora. Hem establert un petit projecte en col·laboració amb la Cooperativa Idaira a la nostra finca, per valorar el seu paper regenerador de la fertilitat.

El biochar és un material molt interessant, amb propietats físiques i químiques notables. Molt ric en una forma de carboni híperestable, és capaç de segrestar-ho durant segles. S’ha trobat en la “terra preta do indio” (terra negra) a l’Amazones, més de cint-cents anys després de l’arribada dels europeus. La qualitat d’aquests sòls, emprats per l’agricultura i gestionats per incloure aquest gran contingut en carboni orgànic, és extraordinària.

La producció de biochar pot arribar a fer-se de manera força sostenible; el procés, conegut com a piròlisis (una crema en condicions d’oxigen limitant, fa que es creï una mena de carbó, que conté aprox. el 90% del carboni inicial. No obstant això, no tot el biochar serveix, ja que les condicions han de ser força controlades. Val a dir, però, que és una “low-tech”, tecnologia a l’abast de tothom.

Un estudi recent del CREAF va estimar que la capacitat de segrest de carboni dels sòls europeus podria igualar les emissions de tots els sectors productius. No és “la solució”, i trigaria anys a desenvolupar-se, ja que implica canvis profunds en el maneig agrícola, com el no-laboreig. (No cal continuar incrementant les emissions per un tecno-optimisme no realista –igualment la capacitat dels sòls arribarà a un límit–, però pensem que val la pena tenir els números del seu potencial al cap).

Algunes de les seves característiques més interessants són la gran porositat, que fa d’ell una gran esponja d’aigua per als sòls, i facilita l’intercanvi iònic i la disponibilitat de nutrients per les plantes. També millora l’estructura del sòl, i la seva microbiologia.

Tot i ser encara polèmic, ens hem decidit a estudiar el seu potencial als sòls més degradats de la nostra finca. En concret al bosc comestible, ens vam trobar amb sòls no ja compactats, sinó inexistents, a causa de la mala praxi i l’erosió provocada en les zones amb pendent.

La cooperativa Idaria ens ha proporcionat una bona quantitat del producte, que han provat en diferents estudis, i que estan promovent. Farem una prova pilot a les línies clau, part del sistema que hem creat per aturar l’erosió, recuperar la fertilitat i millorar la retenció hídrica.

També farem una “maduració” amb el nostre compost casolà per fer-ho servir a l’hort. Us mantindrem al dia dels avenços!

2 respostes a «Podria ser el biochar una solució al canvi climàtic?»

  1. Em sembla hiperinteressant. Dona gust com esteu en continua recerca. Ja explicareu quin comportament i rendiment us dona el biochar!

    1. Gràcies Mar pel teu comentari! Sí, sempre aprenent! i tant que compartirem els resultats! Cuida’t!

Deixa un comentari