Naturalització de les basses per amfibis de Can Busquetics

Realitzem una plantació d’espècies autòctones per ajudar a augmentar la seva biodiversitat.

Estem molt contents d’haver dut a terme la renaturalització de les nostres basses. Majorment hem actuat sobre la bassa gran. Aquesta és la que hem decidit que sigui permanent (no la deixarem que s’assequi) i l’altra serà temporal, ens interessa, ja que les espècies d’amfibis que les colonitzen no són les mateixes [1].

La plantació d’aquàtiques autòctones ha sigut possible gràcies al Viver Tres Turons, que a més de ser un referent en proveir aquestes espècies i produir en ecològic, ens ha assessorat molt bé. Inclou espècies que també ens serviran per fer educació ambiental, com les plantes aquàtiques (nenúfar blanc, Potamogeton pectinatus i Myriophyllum spicatum) o les helòfites, lliri groc, salicària, menta aquàtica, entre altres.

No hem fet una gran plantació perquè es recomana fer una naturalització discreta [1], com si diguéssim, per donar-li una empenta al procés natural. A més aquestes plantes es poden reproduir i trobar el seu equilibri.

De fet sembla que el procés ja s’està donant, a la bassa petita, per exemple, tenim plantatge aquàtic (Alisma plantago-aquatica) que ha sortit de forma espontània.

Les plantes sembla que s’han adaptat prou bé. Al cap de pocs dies una salicària ja havia florit!!

Esperem que serveixin per a millorar la qualitat de l’aigua, i de refugi i aliment per als seus habitants.

Agraïm a Anna Gallés el suport i suggeriments.

[1] Manual para el diseño de charcas para anfibios españoles