Can Busquetics, pel dret a l’habitatge (de les mallerengues)

Després d’instal·lar 11 caixes niu, constatem la utilització de totes elles, un % inesperat. És molt probable que a la nostra finca siguin més limitants per a les mallerengues els forats naturals que l’aliment.

La disponibilitat d’aliment abundant d’un espai natural és imprescindible per qualsevol animal durant l’època reproductora, ja que s’han d’alimentar moltes boques. Però si aquest espai natural no ofereix també llocs adients per fer el niu, cau, etc., aquests animals no es podran reproduir.

El passat mes de febrer vam instal·lar onze caixes niu construïdes per nosaltres a la finca de Can Busquetics. Estàvem molt expectants per veure quina seria l’acollida per part dels ocells.

Des del 22 d’abril vam començar a detectar presència de mallerengues blaves a dues caixes niu, amb adults entrant i sortint; segurament fent viatges per portar material al niu i/o per portar menjar als pollets. Per minimitzar les molèsties, i tenint en compte que de moment no farem cap estudi en profunditat d’aquestes caixes niu, vam decidir fer una única revisió per comprovar quines caixes estaven ocupades.

El passat 15 de maig vam fer la inspecció de les caixes niu amb una gran sorpresa: el 100% de les caixes han estat utilitzades d’alguna manera:

– 8 caixes amb niu al seu interior (tres amb pollets i una amb un adult incubant, primera foto; les 4 restants només el niu sense indicis de cria –sacs fecals, segona foto)

– 2 caixes com a refugi (determinat per la presència d’excrements i plomes a l’interior, tercera foto)

– 1 caixa com a possible niu (determinat per la presència de molsa a l’interior).

Això es pot considerar un èxit, ja que de mitjana les ocupacions no solen superar el 15% durant el primer any (Sunyer, 2010; MonNatura Pirineus, 2016). Estem molt contents!!! Això podria ser un indici que els arbres de la nostra finca encara no ofereixen prou forats per a aquestes espècies troglodites. Potser són massa joves i quan vagin madurant generaran aquestes cavitats. De fet la demanda d’habitatge és tan elevada, que hem trobat una família de mallerengues a una àmfora decorativa, a un talús!

Les espècies que han ocupat les caixes són mallerenga carbonera (Parus major) i mallerenga blava (Cyanistes caeruleus). En un dels nius els pollets eren molt petits i no tenien ni plomes, així que en aquell moment de la inspecció no els vam poder identificar. Però l’endemà vam veure entrar i sortir als progenitors amb erugues al bec, es tractava de mallerengues carboneres. I en un altre niu els polls ja estaven plomats, eren de mallerenga blava.

A finals de maig farem una altra inspecció perquè les caixes amb niu sense ocupar podrien ser utilitzades per fer segones postes. Ja us informarem.

Sunyer, J. R., 2010. Segundo año de seguimiento de cajas-nido para páridos en el centro de Mallorca. Servei d’Agents de Medi Ambient. SGT.

MónNatura Pirineus, 2016. Memòria caixes niu 2016. Programa de seguiment de caixes niu a MónNatura Pirineus.

Una resposta a «Can Busquetics, pel dret a l’habitatge (de les mallerengues)»

Els comentaris estan tancats.