Comença la temporada de reproducció: pengem les nostres caixes niu!

Primera campanya de suport a la nidificació de pàrids a l’Aula de Natura El Meandre.

El passat 10 de febrer vam començar a penjar a la nostra finca de Can Busquetics les primeres caixes niu que hem estat preparant aquest hivern.

Hi ha molts ocells que es construeixen el seu propi niu amb materials que trobem com fulles, branquetes, plomes, fang, etc. Però molts altres ocells necessiten cavitats naturals per niar. Així que les caixes niu són caus artificials que construïm els humans per pal·liar la manca de forats naturals als nostres boscos. Aquesta acusada manca és deguda a la dràstica disminució dels boscos madurs que generen de manera natural (per exemple per la caiguda d’una branca) forats.

Malgrat que a Catalunya, a les darreres dècades, els boscos han augmentat en superfície i en existències (per l’abandonament intens i progressiu de l’activitat agrària i ramadera), la majoria són boscos joves. Això és degut als incendis i d’altres pertorbacions humanes. Aquest greu impacte sobre els ecosistemes forestals provoca que moltes espècies d’ocells, que necessiten boscos madurs per sobreviure, tinguin grans dificultats per completar el seu cicle reproductiu.

Des d’El Meandre, volem contribuir a pal·liar aquesta manca de forats naturals i ens hem posat “manos a la obra”. Per construir aquestes caixes d’una manera sostenible, hem reutilitzat palets. I per adquirir aquests palets hem contactat amb l’empresa  Casas, Recuperació de Palets, S.A.. Ells treballen amb palets inservibles o en mal estat i els reparen, generant nous palets pel mercat. Gràcies al seu compromís mediambiental, van arribar a un acord i ens van cedir uns quants palets per la nostra tasca. Ens agrada recuperar materials de rebuig per donar-los una segona vida, i a més, hem pogut fer aquest projecte amb pressupost gairebé zero…

Hem construït deu caixes niu pensades per mallerengues carboneres i blaves. I les pengem a ple hivern perquè els ocells tinguin prou temps per inspeccionar-les i els generin confiança per escollir-les com a lloc on fer el niu. Penseu que alguns exemplars poden començar la nidificació al llarg del mes de març.

També és important tenir en compte algunes consideracions durant la seva instal·lació com l’alçada, l’orientació, la proximitat entre elles (densitat per hectàrea), etc.

Ara només caldrà esperar i observar. Us anirem informant.

Agraïm a Tommaso Piermarini l’ajuda amb el model i l’aportació d’una caixa niu, i a tots els amics que ens han ajudat a construir-les. El nostre model ha sigut una modificació dels dissenys del Grup Ecologista Xoriguer i una caixa és el desenvolupat pel GACO.