Com fer un hotel d’insectes casolà

A la nostra finca volem augmentar la diversitat d’insectes i un “bitxohotel” és la millor manera de crear refugis i espais per la reproducció dels nostres veïns amb exoesquelet!

Els hotels d’insectes es van inventar al Regne Unit, en adonar-se de la pèrdua de biomassa d’insectes deguda a una gestió massa intensiva dels boscos. Ara s’han posat de moda i els trobem en molts espais com parcs i jardins fins i tot en grans ciutats…

Són estructures que s’assemblen a les naturals, i que els hi permeten refugiar-se, alimentar-se i/o reproduir-se. Com gasten menys energia en la recerca d’aquests espais, la poden fer sevir per multiplicar-se. A banda de fer-les un favor als animals de 6 i 8 potes, són un fantàstic recurs educatiu per a la nostra Aula de Natura, ja que es poden observar diferents espècies, en diferents punts del cicle vital.

Es recomana instal·lar-los al costat dels horts per a atraure la fauna auxiliar que ajuda a controlar pugons i altres, però nosaltres, almenys aquest primer, l’hem ficat a l’altra banda de la finca, on tenim diverses infraestructures per a la fauna (com les bales de palla, que ja coneixeu, una pila de fusta en descomposició, etc)…

Hem triat un disseny un pèl peculiar, per aprofitar un material que teníem, uns palets cortesia de Casas, Recuperació de Palets, S.A.. Tot el que hem fet servir per a les “habitacions” ha sigut donat (com teules i totxos, cedits per Girona Manteniment), reciclat o recuperat de la pròpia finca (branques seques, pinyes, escorces, testos, canyes, cartrons, fulles, petits troncs que perforàrem amb forats de diversos diàmetres i profunditats, palla…). A les fotos podeu veure moments de la seva construcció i detalls de la mateixa. Podeu fer servir el material que tingueu a mà. Recordeu fer servir alguns materials vermells, o marques, ja que és un color que atrau els insectes.

Alguns dels possibles hostes seran:

– teules, les superfícies entre elles serveixen a les marietes, que hivernen gregàriament

– totxanes, per a borinots i abelles; també per aranyes

– troncs, per a escarabats i centpeus

– branques seques, sírfids i himenòpters; especialment les d’esbarzer agraden a borinots

– pinyes, per diverses famílies d’insectes, com les marietes

– escorces, per diverses famílies d’insectes, però també per a sargantanes

– pedres, poden atraure els amfibis

– canyes, refugi per a borinots i abelles solitàries

– cartrons, per crisopes

– fulles, per diverses famílies d’insectes i aranyes

– petits troncs que perforàrem amb forats de diversos diàmetres i profunditats, són per a abelles i vespes solitàries,

– palla, agrada a les crisopes, juntament amb trossos de fusta (si la palla està penjada, per en el test que hem col·locat al costat, serveix a les tisoretes/talla-nassos), però també als eriçons

– cargols buits, algunes abelles

Al costat hem preparat un punt d’aigua pels mesos més rigorosos. Un altre detall és que entre les canyes hi ha tubs de silicona per poder observar el que passa a l’interior.

Esperem que us agradi i us animeu a fer-ne un per al vostre balcó, jardí, escola…!

*Agraïm a Kees, Jaime, Louise, Mario i Bea tota la ajuda!

Una resposta a «Com fer un hotel d’insectes casolà»

Els comentaris estan tancats.