Segona temporada de cria: revisem les caixes-niu de Can Busquetics

El febrer de 2020 vam instal·lar onze caixes niu construïdes per nosaltres a la finca de Can Busquetics. I els resultats del primer any van ser magnífics: el 100% de les caixes havien estat utilitzades d’alguna manera (i en 8 caixes vam trobar niu).

El passat 11 de maig vam fer la inspecció rutinària de les caixes niu per comprovar quines estaven ocupades. I han tornat a ser uns resultats sensacionals: 10 caixes amb niu al seu interior:

  • Dos amb pollets vius de mallerenga blava (Cyanistes caeruleus).
  • Una amb un pollet mort.
  • Una amb dos ous
  • Tres amb només el niu, sense indicis de cria
  • Tres amb el niu a mig construir.

Des del 3 d’abril vam començar a detectar presència de mallerengues blaves i carboneres a tres caixes niu, amb adults entrant i sortint amb material pel niu al bec, i vam escoltar pollets en una d’elles.

Considerant que, de mitjana, les ocupacions no solen superar el 15% durant els primers anys (Sunyer, 2010; MonNatura Pirineus, 2016), aquesta continuïtat dels resultats en 2021 la valorem molt positivament. Això podria ser un indici que els arbres de la nostra finca encara no ofereixen prou forats per a aquestes espècies troglodites. Potser són massa joves i quan vagin madurant generaran aquestes cavitats. De fet la demanda d’habitatge és tan elevada, que aquest 2021 hem tornat a trobat una família de mallerengues a una àmfora decorativa!

A finals de maig/principis de juny farem una altra inspecció per com provar que passa amb les caixes amb niu a mig construir i amb les que no tenen indicis de cria (que podrien ser utilitzades per fer segones postes).

Les que encara no han tingut acceptació han sigut la de cuereta i la de rapinell (ambdues penjades el 2020).

Ja us informarem de tot plegat…

Sunyer, J. R., 2010. Segundo año de seguimiento de cajas-nido para páridos en el centro de Mallorca. Servei d’Agents de Medi Ambient. SGT.

MónNatura Pirineus, 2016. Memòria caixes niu 2016. Programa de seguiment de caixes niu a MónNatura Pirineus.

2 respostes a «Segona temporada de cria: revisem les caixes-niu de Can Busquetics»

  1. Quina gran sort tenen tots aquests troglodites voladors (m’ha fet molta gràcia) de que els hi oferiu coves!!!! A seguir guanyant en coneixement i natura!!!!

  2. Nosaltres també tenim molta sort de tenir aquests troglodites que mengen multitud d’erugues!!! Moltes gràcies Montse.

Els comentaris estan tancats.