Regenerem el sotabosc de can Busquetics

Repoblem l’estrat arbustiu del bosc de la nostra finca, per afavorir la biodiversitat.

Un bosc ben estructurat necessita tots els estrats: arbori, arbustiu, herbaci, lianes… Els estrats inferiors són clau per una bona funcionalitat ecològica, ja que donen refugi i aliment a nombroses espècies. Els arbustos (que a vegades poden assolir alçades de petits arbres) estan adaptats a una menor intensitat de llum i, per tant, amb un excés d’insolació, difícilment existirien. A més, el sotabosc inclou arbrissons que són necessaris per garantir la successió dels arbres, i que a vegades poden restar petits durant anys, esperant una “aclarida” dels seus germans grans i poder així créixer.

Com que hi entra menys llum, hi ha més humitat i es crea un microclima característic, que afavoreix els organismes que reciclen la matèria orgànica, tancant el cicle ecològic d’aquest ecosistema. En aquest sentit, el sotabosc juga un paper clau en la formació del sòl i per tant, evita l’erosió i pèrdua de nutrients.

La nostra masia es diu “Can Busquetics” i diuen que podria venir de “bosquet”… La realitat és què s’havien tret sistemàticament els estrats inferiors de la zona arbrada (desbrossant 3 vegades a l’any) per motius estètics, segurament. Com a resultat, la biodiversitat estava molt minvada, amb només els arbres i algunes herbàcies, és a dir, no era un bosc funcional.

Podríem esperar que s’assilvestrara naturalment, però això pot trigar anys… Per aquest motiu hem fet una plantació d’espècies autòctones d’arbustos adaptades al clima de la zona: marfull, llorer, olivereta, llentiscle, arç blanc, bruc, la genista, com a espècies de port més alt i alguns més petits com l’estepa borrera o el galzeran. Hem tingut la sort de què tot just va ploure! El que sí que teníem és alguna enfiladissa com l’heura, la rogeta o l’arítjol. L’estrat herbaci deixarem que evolucioni espontàniament. Altres espècies que plantarem que a més són “útils” són l’aranyoner, l’arboç i el fonoll.

Esperem que aviat puguin fer la seva funció ecològica!

Agraïm l’ajuda de Siloe, Aleia, Olivia i Ariel.