Col·loquem cistelles per als mussols banyuts

Aquests rapinyaires nocturns solen aprofitar nius d’altres espècies, la qual cosa imitem amb aquestes infraestructures.

Tots els ocells fan el seu niu? Molts ocells no fan el típic niu que tenim en ment i aprofiten altres o forats als arbres… (veure article sobre les nostres caixes niu). Potser el més cridaner és el cas del cucut, que deixa els seus ous en nius d’altres ocells per “estalviar-se” la criança. Però molt menys conegut és el cas del mussol banyut (Asio otus). 

Molts rapinyaires nocturns fan els seus nius en arbres, cavitats naturals a les roques o fins i tot en construccions humanes com les masies o les pallisses. Però el mussol banyut aprofita els nius abandonats d’altres còrvids com la cornella negra (Corvus corone) o la garsa (Pica pica), tots dos presents a La Cellera de Ter. A diferència del gamarús (Strix aluco), adaptat a una considerable varietat d’ambients (des dels més tancats boscos fins a les deveses), el mussol banyut te preferència per bosquetes petits envoltats de zones obertes, instal·lant-se a la perifèria si es tracta d’un bosc molt extens. 

Però els dies en què es creia que el mussol banyut criava només en arbres han passat a la història. Als darrers temps s’han fet un bon nombre de troballes de nius a terra. I a Holanda s’han trobat criant en les cistelles de vímet que es pengen perquè niï l’ànec collverd (Anas platyrhynchos). 

L’abandonament rural i l’augment de la superfície forestal comporten una pèrdua del seu habitat preferit. Així que, arran d’aquestes troballes, s’han començat a utilitzar aquestes cistelles per ajudar a aquest mussol. 

Aquesta setmana hem penjat dues cistelles de vímet a la nostra finca, a les zones de contacte amb els conreus de Becdejú. Recordem que la seva dieta bàsica es centra en el consum de micromamífers (talps, ratolins de camp, rates, etc.), per tant ajuden a mantenir les seves poblacions . Una de les cistelles l’hem instal·lat en un roure i l’altre a un pi.

No han de ser res d’especial, en el nostre cas i en la nostra línia de aprofitar i reciclar, són cistelles de segona mà, de les que tenim per casa… només han de tenir un diàmetre de uns 30 cm i una altura de 15… Si teniu dubtes de com fer/instal·lar aquests nius o altres que hem publicat, no dubteu en contactar-nos, tothom pot millorar la biodiversitat!

Esperem que les puguin aprofitar, us mantindrem informats!

Agraïm l’ajuda de Siloe, Aleia, Olivia i Ariel.