Com es fa un jardí de papallones?

A un racó de la finca de Can Busquetics hem creat un espai dedicat a les papallones, amb la idea d’augmentar la seva diversitat i abundància. Us expliquem com es fa…

Aquests dies hem aprofitat per avançar força el nostre “jardí de papallones”, ja que la primavera ja ens ha portat unes quantes espècies…

Però què és exactament un jardí de papallones? És molt fàcil, es tracta d’una infraestructura per atraure aquests cridaners insectes, com a refugi i font d’aliment, per intentar que hi completin el seu cicle vital… Ens facilita la seva observació, contribueix a la biodiversitat de l’indret i a entendre les relacions ecològiques entre papallones, plantes i altres animals.

Segons un estudi del CREAF, el 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi. Les causes? El canvi climàtic, la sequera (associada) i els canvis que sofreixen els hàbitats de les papallones (pèrdua d’espais oberts per la urbanització i l’agricultura intensiva). Per tot plegat les papallones són també bioindicadors. Alhora són pol·linitzadors importants, un altre motiu per protegir-les i conservar-les.

Com que es recomana agrupar les plantes pel color de les flors (en el nostre cas hem triat blanc/verd, groc/taronja, rosa/vermell i blau/lila), des del Meandre hem construït quatre parterres en una zona assolellada de la finca. Els hem omplert d’una capa de fullaraca (per controlar les herbes del terra), una de terra, herba (que havíem tret) i humus, i una de palla.

Per triar les plantes, hem buscat espècies autòctones amb interès per les papallones (pel nèctar o el pol·len), tant aromàtiques com silvestres, i algunes hortalisses. S’ha de vigilar que no es facin ombra. Penseu que hi ha plantes que també són nutrícies per les erugues…. Per exemple, l’ortiga ho és per… 30 espècies de papallones!

A la imatge podeu observar un detall del parterre blanc, amb margaridetes (Bellis perennis), pastanaga borda (Daucus carota) i trèvol blanc (Trifolium repens). Al mig hem afegit un punt d’aigua on ficarem una mica de fang que aporta minerals a les papallones.  

És fàcil ajudar a les papallones i altres pol·linitzadors, amb plantes mel·líferes que es poden aconseguir sense dificultat, com moltes aromàtiques mediterrànies (romaní, orenga, sàlvia…). La manca d’espai no és un problema (imagina que tothom ho fa al seu balcó!). Que, us animeu?

Agraïm l’ajuda de Mario, Bea, Genís, Siloe, Aleia, Olivia i Ariel.