Com fer un hort biodivers III

Us compartim la tècnica de policultiu que estem implementant per a anar una mica més enllà de l’agricultura natural. És molt divertit, com un bosc en miniatura, i a més, implica menys feina i més producció.

Com us explicàvem en anteriors articles (primer i segon), al nostre hort vam aplicar els principis de l’agricultura natural (amb tècniques com: no llaurar, no ruixar, no deixar el terra descobert, no eliminar sistemàticament les plantes adventícies, fer rotacions, etc) per a incrementar la fertilitat del sòl, amb la idea de “conrear el sòl, no les plantes”.

Recentment, estudiant sobre les associacions de cultius, per tal d’optimitzar l’espai, vam descobrir una tècnica que va més enllà: els policonreus o policultius.

Aquests impliquen molta diversitat de plantes, incl. moltes arrels de diferent profunditat durant tot l’any, la qual cosa augmenta la salut del sòl. Ara, per fer això cal un canvi de “xip” important, en entendre que les plantes no competeixen, col·laboren. L’agricultura convencional es basa en el monocultiu i la idea que s’ha d’eliminar qualsevol altra planta, ja que redueix la producció. Però això no es correspon amb la productivitat d’un sistema natural (per ex. un bosc) on tot l’espai està ocupat i la producció de biomasa és més de dues vegades superior a un monocultiu. Això és el que volem aconseguir.

Els cucs de terra són el millor amic de l’hortolà… típics d’un sòl sa.

De l’agricultura natural a la permacultura

Abans us dèiem de la importància de tenir una cobertura total del sòl: un sòl descobert té molta menys vida. Això ho aconseguíem amb palla (encoxinament) i controlant una mica les plantes espontànies. Però… i si fem una cobertura viva? O deixem algunes espontànies útils (per menjar, per atraure els pol·linitzadors, per refugi de depredadors, etc)?

Aquí s’obre un univers de combinacions que estem explorant ara mateix. Una manera en que imaginem aquest sistema, és semblant al nostre bosc comestible (basat en la permacultura), on hi ha diferents estrats: dosser, sotabosc, cobertura, arrels… A escala d’hort, podríem imaginar, respectivament: una coliflor, un enciam, germinats varis, pastanagues… A això podem afegir plantes amb flors (aromàtiques, remeieres), plantes de defensa (alls, fonolls, consoldes, etc) i altres plantes útils com lleguminoses. Fins i tot podem tenir enfiladisses com al bosc: per ex els pèsols. D’espontànies hem respectat els pixallits (Taraxacum officinalis) o les malves (Malva sylvestris).

La tècnica és molt semblant al que us explicàvem, amb bancals elevats, però no plantem en línies. L’únic a tenir en compte són les distàncies entre plantes grans (és a dir, cal imaginar-se com serà el bancal en dos mesos, en 3D) per a que tot hi càpiga i tingui insolació. I després només cal recol·lectar. Es poden collir les plantes com a brots (per controlar la capa de cobertura), o deixar algunes per altres estrats (per ex es poden plantar ravenets en alta densitat i tallar els brots per amanir i deixar alguns que facin el rave -arrel) també es poden tallar i deixar per incorporar-se al terra, etc. Igualment, podem deixar algunes hortalisses que vagin a flor (com els alls, les escaroles, els naps, etc) per aprofitar-les (menjar-les), fer llavors o afavorir als pol·linitzadors.

Col, rúcula anual, ruda, cilantre (plançons), i llavors de nap a un dels nostres “bancals-experiment”…

Com veieu, és molt lliure… Al final és una evolució (per a nosaltres molt natural) de l’hort al bosc comestible, possiblement el sistema agrícola més productiu conegut!

Què us sembla? Us animeu a provar? Deixeu-nos un comentari!!!

NOTA: a la foto veureu que hi ha encoixinament, però només una capa molt prima per a que d’entrada no estigui nu el sòl…

Més info

Policultivos: plantas que trabajan en equipo para mejorar la cosecha

Técnicas de Policultivos

Mixed veg gardening

3 respostes a «Com fer un hort biodivers III»

  1. Flipo cada cop més amb vosaltres, estimats! Sou uns craks i m’agafen ganes de saber més!

    1. Oh! ens alegra que t’hagi interessat! Nosaltres sempre anem aprenent i fascinant-nos. Ens encanta la gent que no perd aquestes ganes…! 😍

  2. Increïble recerca cap a una súper integració natural per deixar de ser els súperdepredadors que som

Els comentaris estan tancats.